Logo De Klaproos Westende

Startpagina Uitgeverij Boekenfonds Zeldzaamheidjes Pers Hou mij op de 			hoogte Contact Bestelformulier
 
Westende in de Belle Epoque
>>bestellen


 
Het stichten van de badplaats Westende was een huzarenstukje. Vanuit het niets werd in amper twintig jaar tijd een volledig nieuwe stad opgericht. De verdienste komt in eerste instantie toe aan de familie Otlet, die zich daarvoor liet omringen door een uitgelezen groep van medewerkers. Inspiratie en ideeën werden gehaald in Oostende en in Brussel.

Het resultaat mocht gezien worden: begin 20ste eeuw wedijverden toeristen met elkaar om de meest luxueuze villa neer te zetten. De kosten werden betaald met opbrengsten verdiend in Kongo en Egypte. De mooie architecturale prestaties maakten van de badplaats meteen een kijkstad.

De auteur bracht de netwerken die in de badplaats aanwezig waren in kaart. We lezen dat de toeristen in Westende uit hetzelfde maatschappelijke milieu kwamen en gezamenlijk meebouwden aan de ideale badplaats. Vooral bij de Brusselaars was Westende heel geliefd waardoor de badplaats een beetje Brussel aan zee werd. Maar ook uit Luik, Antwerpen en Gent kwamen er toeristen afgezakt. Hun verblijf aan zee grepen ze aan om hun netwerk van zakenrelaties te verstevigen. Het leven in Westende-Bad was trouwens een onafgebroken feest. Dansen op het dak van het hotel, tennissen met vrienden, zeilwagenwedstrijden en bezoeken aan kunsttentoonstellingen: het hoorde er allemaal bij.

De droom van een ideale badplaats werd echter letterlijk aan flarden geschoten. Van het idee van een moderne kijkstad met culturele inhoud ingekaderd in een internationale context bleef na de wapenstilstand vrijwel niets meer over. Het was een spookstad met ruïnes die in niets meer herinnerde aan het glorievolle verleden.

De auteur is er in geslaagd om met tekst en beeld – waaronder tal van ongekende foto’s – het ontstaan en de ondergang van deze elitaire badplaats te reconstrueren. Westende

Het sportieve centrum van Westende situeerde zich aanvankelijk bij de tennisterreinen aan het Westend’Hôtel. De tennisspelers poseren in 1912 aan het net. 
 
 
 
 

Westende in de Belle Epoque
Marc Constandt

Paperback
160 blz., 24 op 17 cm
Ca. 140 foto's
17,50 EUR
ISBN 90-5508-090-8

 


Uitgeverij De Klaproos, Ezelstraat 79, 8000 Brugge, tel. 050-349 759
URL: http://www.klaproos.be
e-mail adres: info@klaproos.be zend een e-mail naar De Klaproos