Logo De Klaproos Veurne in de Grote Oorlog

Startpagina Uitgeverij Boekenfonds Zeldzaamheidjes Pers Hou mij op de 			hoogte Contact Bestelformulier
 
Veurne in de Grote Oorlog
>>bestellen


 
Veurne speelt een cruciale rol in de Eerste Wereldoorlog.
Wanneer het uitgedunde Belgisch leger zich achter de IJzer terugtrekt, vestigt koning Albert zijn hoofdkwartier in het stadhuis. Daar verneemt hij van Veurnaar Karel Cogge hoe de IJzerstreek onder water kan gezet worden. Zo wordt een dreigende Duitse doorbraak op het nippertje vermeden.

De volgende jaren ondergaat de streek achter het front, waar soldaten op boerderijen en in barakken verblijven, een complete gedaanteverwisseling. Her en der richt het Belgisch leger depots en ateliers op. In Wulveringem komt de topografische dienst van het leger, in Bulskamp een krijgsraad, in Booitshoeke een legerschool, terwijl de genie in Houtem en De Moeren vliegvelden aanlegt. Vanuit Avekapelle, Steenkerke en Vinkem beschieten reusachtige kanonnen de vijandelijke stellingen.

Aan de hand van talloze getuigenissen en ruim 300 foto’s toont Jozef Ameeuw hoe de oorlog het leven in de streek van Veurne compleet op zijn kop zet.


Klokhofschool

Bij de Klokhofschool is met zakjes aarde een ruime schuilplaats ingericht voor het geval de vijand de stad onder vuur neemt.Beauvoorde 1914

De staf van de Belgische 6de Legerdivisie voor het kasteel van Beauvoorde, 2 december 1914. 
 
 
 
 

Veurne in de Grote Oorlog
Jozef Ameeuw

Paperback
276 blz., 24 op 16 cm
meer dan 300 unieke foto's
24,95 EUR

 


Uitgeverij De Klaproos, Ezelstraat 79, 8000 Brugge, tel. 050-349 759
URL: http://www.klaproos.be
e-mail adres: info@klaproos.be zend een e-mail naar De Klaproos