Logo De Klaproos Schuwe Maandag

Startpagina Uitgeverij Boekenfonds Zeldzaamheidjes Pers Hou mij op de 			hoogte Contact Bestelformulier
 
Schuwe Maandag
>>bestellen


 
Bij de inname op maandag 19 oktober 1914 van Roeselare en de omliggende dorpen Rumbeke, Hooglede, Gits, Staden en Moorslede gaan de Duitse oorlogsvrijwilligers ongemeen brutaal te keer. Ze denken dat burgers op hen geschoten hebben. Een dag lang siddert de streek onder de Duitse terreur: vandaar dat ze in de geschiedenis gebrand blijft als “Schuwe Maandag”.

Aan de hand van tientallen getuigenissen reconstrueert Jozef Huyghebaert (°Roeselare, 1943), historicus en rustend docent in de lerarenopleiding, deze gewelddadige dag. De vijand kent geen genade. Uitzinnig van woede stampen de (soms beschonken) Duitsers deuren in, en slaan en schoppen bewoners tot bloedens toe. Weerloze mannen worden vastgebonden en als menselijk schild voor de troepen gedreven. Talloze huizen en boerderijen worden geplunderd of in de as gelegd. Meer dan honderd onschuldige burgers vinden de dood.

Na diepgaand historisch onderzoek biedt de auteur een antwoord op heel wat onbeantwoorde vragen. Wie nam de Duitsers onder vuur? Waarom wreekten ze zich telkens op de burgerbevolking? Ging het om gecoördineerde terreur?… Zo komen we honderd jaar na de gruwelijke feiten te weten wat er zich die maandag werkelijk afspeelde.


Foto Hermann Landau

In het Stedelijk Slachthuis. V.l.n.r. de 3de persoon: militair slachthuisdirecteur Hermann Landau, naar eigen zeggen voorman bij de gruweldaden van 19 oktober.Foto terechtstellling

Woonhuis van Vermanderes hof (Beveren), gezien uit het westen. Tegen deze zijgevel zijn vijf gijzelaars terechtgesteld. (Toestand rond 1970. Thans verdwenen.) 
 
 
 
 

Schuwe Maandag
Jozef Huyghebaert

Paperback
240 blz., 24 op 16 cm
ca. 45 illustraties
22,95 EUR

ISBN 9789055081394

pas verschenen 


Uitgeverij De Klaproos, Ezelstraat 79, 8000 Brugge, tel. 050-349 759
URL: http://www.klaproos.be
e-mail adres: info@klaproos.be zend een e-mail naar De Klaproos