Logo De Klaproos Roeselare

Startpagina Uitgeverij Boekenfonds Zeldzaamheidjes Pers Hou mij op de 			hoogte Contact Bestelformulier
 
Roeselare in de Grote Oorlog
>>bestellen


 
In dit unieke boek ziet u hoe Roeselare er tijdens de Eerste Wereldoorlog uitzag. Liefst 150 exclusieve en haarscherpe foto’s brengen een historische reportage van de vier oorlogsjaren.

Door haar ligging, op amper tien kilometer van het front, speelt Roeselare een belangrijke rol voor de Duitse troepen. Op de door Duitse officieren en soldaten genomen foto’s zien we de plaatsen waar ze op rust gingen en de winkels en herbergen die ze bezochten. Opmerkelijke foto’s tonen de Grote Markt, waar geregeld militaire ceremonies plaatsvonden of waar op bepaalde dagen honderden krijgsgevangenen samenstroomden. Roeselare is ook een cruciaal knooppunt van het Duits militair transport, zo bewijzen foto’s van de stationsbuurt en de havenkom.
Soms lijkt het oorlogsgeweld veraf. Doch vanaf juli 1917, wanneer de Britten bij Ieper een grootscheeps offensief ontketenen, komt Roeselare zwaar onder vuur te liggen. Het aantal slachtoffers dat valt onder bom- en granaatinslagen neemt toe. Burgers zoeken veiliger oorden op en vanaf eind 1917 is Roeselare een dode stad, waar Duitse militairen ongestoord de verlaten huizen kunnen leegplunderen. Ook van deze donkere dagen werden foto’s teruggevonden.

De opnamen in dit boek zijn met opvallend scherpe details afgedrukt en brengen het Roeselare van honderd jaar geleden op een ongeëvenaarde wijze weer tot leven.


Grote Markt

Duitse soldaten bewaken Russische krijgsgevangenen op de Grote Markt, oktober 1915.Stationsplein

Na een Brits bombardement poseren Duitse militairen en enkele Roeselaarse kinderen op het Stationsplein. 
 
 
 
 

Roeselare in de Grote Oorlog
Siegfried Debaeke

Paperback
176 blz., 26 op 21 cm
ca. 150 illustraties
24,95 EUR


pas verschenen!


 


Uitgeverij De Klaproos, Ezelstraat 79, 8000 Brugge, tel. 050-349 759
URL: http://www.klaproos.be
e-mail adres: info@klaproos.be zend een e-mail naar De Klaproos