Logo De Klaproos Molen

Startpagina Uitgeverij Boekenfonds Zeldzaamheidjes Pers Hou mij op de 			hoogte Contact Bestelformulier
 
Molens van Veurne-Ambacht
>>bestellen


 
Eeuwenlang telde Veurne-Ambacht vele tientallen molens. Door haar ligging was de streek immers voorbestemd om een echt molenland te zijn. Als nergens anders waait de wind zo in overvloed vanuit de nabije Noordzee, terwijl ieder jaar de vruchtbare landbouwgrond voor de nodige grondstoffen zorgt. Vandaag de dag zijn de windreuzen evenwel op enkele exemplaren na verdwenen. Ze sneuvelden door natuur- en oorlogsgeweld (1914-18), of werden verdrongen door mechanische maalderijen.

Nauwgezet heeft Jozef Ameeuw het reilen en zeilen van de molens die ooit in Veurne-Ambacht stonden nagespeurd: van de Adinkerkemolen, die op de zondagavond van Veurne-kermis 1917 door een blikseminslag in vlammen opging, tot de Landsheermolen van Wulveringem, die in 1889 een nieuw leven begon als de Zeepannemolen te Koksijde.

De molentocht loopt door Adinkerke, Alveringem, Avekapelle, Beveren-IJzer, Bulskamp, De Moeren, Eggewaartskapelle, Gijverinkhove, Hoogstade, Houtem, Izenberge, Koksijde, Lampernisse, Leisele, Nieuwpoort, Oostduinkerke, Pervijze, Ramskapelle, 's Heerwillems Capelle, Sint-Joris, Sint-Rijkers, Stavele, Steenkerke, Veurne, Wulpen en Wulveringem.

Naast deze historische molentocht pakt dit boek uit met een schitterende collectie foto's, waaronder heel wat stokoude én zeldzame plaatjes.

De (meeste) molens zijn verdwenen, maar dit is een boek dat blijft !Koksijde-dorp

In 1891 werd in Koksijde-dorp een stenen molen gebouwd.


 
 
 
 
 

Molens van Veurne-Ambavht
Jozef Ameeuw

Gebonden met harde kaft
192 blz., 25 op 18 cm
Ca. 160 illustraties
21,95 EUR
ISBN 90-5508-073-X

 


Uitgeverij De Klaproos, Ezelstraat 79, 8000 Brugge, tel. 050-349 759
URL: http://www.klaproos.be
e-mail adres: info@klaproos.be zend een e-mail naar De Klaproos