Logo De Klaproos Tweede Wereldoorlog

Startpagina Uitgeverij Boekenfonds Zeldzaamheidjes Bestelformulier
 
Het drama van Merelbeke
>>bestellen


 
Op het grondgebied van Merelbeke bevond zich één van de belangrijkste vormingsstations van het land. Tijdens de Tweede Wereldoorlog maakte de Duitse bezetter dankbaar gebruik van de 73 spoorlijnen en de uitgebreide werk- en stelplaats. Merelbeke werd een draaischijf voor troepen- en munitietransport. Dat kwam de dicht bevolkte stationsbuurt duur te staan. In 1943 en 1944 waren het station en de spoorlijnen meermaals het doelwit van geallieerde bommenwerpers.

Op drie dramatische dagen - 5 september 1943, 10 april 1944 en 10 mei 1944 - poogden luchtformaties, in dikke drommen, door zware bombardementen de infrastructuur te vernielen. Al bij al bleef de ravage aan het spoorwegennet beperkt en werd het treinverkeer nauwelijks lamgelegd.

Doch de tonnen bommen richtten enorme verwoestingen aan in de wijken rond het station, zowel op het grondgebied van Merelbeke als van Melle, Ledeberg en Gentbrugge. Op 10 april 1944 telde men liefst 428 doden en 724 gewonden. Bijna zeshonderd huizen werden met de grond gelijkgemaakt, meer dan duizend andere zwaar beschadigd. Ook de watertorens van de bloemenkwekers op de wijk Flora werden getroffen. Een massa water zocht zich een weg door het puin, tot in de schuilkelders. Hele families verdronken.

Bij de drie raids stierven in totaal 557 burgers een nutteloze dood. In dit boek vertellen mensen over deze dramatische dagen, dagen die zij nooit konden vergeten. Deze aangrijpende verhalen werden geïllustreerd met meer dan driehonderd foto's: schrijnende beelden van verminkte huizen, van de opruimingswerken en de hulpploegen die lijken of gewonden van onder het puin halen, van burgers die hun karige bezittingen op karren laden en veiliger oorden opzoeken.Merelbeke


 
 
 
 
 

Het drama van Merelbeke
Katrien Arnaut

Paperback
240 blz., 24 op 17 cm
Ruim 300 illustraties
24,95 EUR
ISBN 90-5508-092-2

 


Uitgeverij De Klaproos, Ezelstraat 79, 8000 Brugge, tel. 050-349 759
URL: http://www.klaproos.be
e-mail adres: info@klaproos.be zend een e-mail naar De Klaproos