Logo De Klaproos De Duitse begraafplaats in Langemark

Startpagina Uitgeverij Boekenfonds Zeldzaamheidjes Pers Hou mij op de 			hoogte Contact Bestelformulier
 
De Duitse begraafplaats in Langemark
>>bestellen


 
Met jaarlijks ruim 150.000 bezoekers is het Soldatenfriedhof van Langemark de meest bezochte Duitse militaire begraafplaats in België. Veel van de Duitsers die rond Ieper het leven verloren, liggen er begraven.

De geschiedenis van deze dodenakker werd nu te boek gesteld door Horst Howe, Robert Missinne en Roger Verbeke. De Duitser Horst Howe werkte vanaf 1964 voor de Volksbund en stond zo in voor het beheer en het onderhoud van de militaire begraafplaats. Robert Missinne uit Sint-Juliaan is al ruim 30 jaar gids in de frontstreek en zette diverse schoolprojecten rond de Eerste Wereldoorlog op. Roger Verbeke uit Wervik, ook al jarenlang gids, adviseert elke week opnieuw de bezoekers die opzoekingen doen in het Documentatiecentrum In Flanders Fields.

In het boek De Duitse begraafplaats in Langemark brengen de auteurs de geschiedenis van het grafveld, beginnend met de gevechten in 1914 en de aanleg van de begraafplaats Langemarck-Nord. Tegen het einde van de oorlog lagen er 859 doden begraven, waaronder 630 Duitsers. Tijdens de jaren twintig en, in een tweede fase, tijdens de jaren vijftig werden de doden van tientallen begraafplaatsen in de frontstreek naar Langemark overgebracht. Vandaag hebben meer dan 44.000 Duitsers er een laatste rustplaats, waar ze beweend worden door de vier soldatenfiguren van de Münchense kunstenaar Emiel Krieger. Ongeveer 25.000 doden konden niet geïdentificeerd worden en liggen in een Kameradengrab. Ook nu nog worden Duitse militairen bijgezet van wie stoffelijke resten werden teruggevonden op de voormalige slagvelden.

Het boek kan ook gebruikt worden als een gids. Het zet de belangrijkste bezienswaardigheden en allerlei opvallende kenmerken van het grafveld in de kijker. Veel aandacht gaat naar de mannen die hier begraven liggen. Zo leidt het boek ons naar enkele graven van Joodse militairen en leren we dat ook enkele (Britse, Russische, Italiaanse) krijgsgevangenen in Langemark liggen. In een uitgebreid hoofdstuk belichten de auteurs al de Duitse begraafplaatsen die zich ooit op het grondgebied van de huidige gemeente Langemark-Poelkapelle bevonden, nl. zeven in Bikschote, zeven in Langemark, zes op Koekuit-Madonna, elf in Poelkapelle en tien in Sint-Juliaan. Dit hoofdstuk is net als alle andere geïllustreerd met nog nooit verschenen historische foto’s.Begraafplaats

De begraafplaats met houten kruisjes en jonge eiken, ca. 1930. In de verte het dorp Langemark.Bijzetting

Geregeld worden nog stoffelijke resten bijgezet in het Kameradengraf, zoals hier op 15 september 2006. 
 
 
 
 

De Duitse begraafplaats in Langemark

Horst Howe, Robert Missinne en Roger Verbeke

Paperback
240 blz., 24 op 16 cm
140 illustraties
22,95 EUR


 


Uitgeverij De Klaproos, Ezelstraat 79, 8000 Brugge, tel. 050-349 759
URL: http://www.klaproos.be
e-mail adres: info@klaproos.be zend een e-mail naar De Klaproos