Logo De Klaproos Tweede Wereldoorlog

Startpagina Uitgeverij Boekenfonds Zeldzaamheidjes Pers Hou mij op de 			hoogte Contact Bestelformulier
 
Westhoekjeugd in oorlogstijd
>>bestellen


 
Wist u dat tijdens de Tweede Wereldoorlog een aanslag werd gepleegd op de Zillebeekse veldwachter Sercu? Dat een Provenaar als getuige werd opgeroepen voor het Nürnbergproces? Dat een Zillebekenaar miljonair werd in Berlijn? Dat Kamiel Top, afkomstig van Poperinge, verklikt werd? Dat het Sint-Niklaasmannenkoor uit de kerk moest vluchten voor de Feldgendarmes? Dat een ei op de zwarte markt 15 frank koste? Dat Paul Victoor de bezieler was van Ausland-KAJ? Dat Jano Dambruyne haar 16de verjaardag vierde in het interneringskamp van Sint-Kruis? Dat Hitler de inval in België één dag uitgestelde opdat de studenten van Moeder Westland Leuven op 9 mei 1940 hun nieuwe praeses konden verkiezen?
U leest er alles over in Westhoekjeugd in oorlogstijd, een boek waarin de jeugd en voornaamste jeugdbewegingen centraal staan. Naast het VVKS, de KSA en de KAJ was ook de collaborererende formatie NSJV actief (in de Westhoek kwam de Hitlerjeugd niet van de grond). Binnen het NSJV waren heel wat malcontenten die niet langer met de bezetter wilden samenwerken. Zij waren, bij een eventuele overwinning van Duitsland, tegen de ‘Reichsgau Flandern’ en streefden naar een onafhankelijk Dietsland. Opzoekingen in archieven en interviews hebben heel wat onbekend materiaal aan de oppervlakte gebracht.

Roger Quaghebeur, dé auteur van de Tweede Wereldoorlog in de Westhoek, was 15 in 1940, de ideale leeftijd om overal zijn nieuwsgierige neus in te steken. “Ondanks alle moeilijkheden en kommer, hadden wij toch tijd om kind te zijn”. Roger schreef reeds volgende boeken (die allemaal uitverkocht zijn): Ze zijn daar!, ’t Westland in oorlogstijd, Oorlog aan de Schreve, Wit en Zwart in de Westhoek en Zwart en Wit in de Westhoek.


Jeugd


 
 
 
 
 

Westhoekjeugd in oorlogstijd
Roger Quaghebeur

Gebonden met harde kaft
288 blz., 25 op 18 cm
Ruim 200 foto's
27,50 EUR
ISBN 90-5508-100-4

 


Uitgeverij De Klaproos, Ezelstraat 79, 8000 Brugge, tel. 050-349 759
URL: http://www.klaproos.be
e-mail adres: info@klaproos.be zend een e-mail naar De Klaproos