Logo De Klaproos Hop

Startpagina Uitgeverij Boekenfonds Zeldzaamheidjes Pers Hou mij op de 			hoogte Contact Bestelformulier
 
Hop
>>bestellen


 
Dit boek is het resultaat van het project ‘Mondelinge geschiedenis van de manuele pluk’, een initiatief van het Hopmuseum Poperinge dat liep van oktober 2008 tot eind juni 2009. Voor dit project werden vijftig voormalige hoppeplukkers en hop­boeren uit de twee grote Vlaamse hopstreken, de regio Aalst-Asse en de ruime streek rond Poperinge, op een wetenschappelijke manier geïnterviewd. Meer dan veertig uur aan getuigenissen over een bijzonder stukje landbouwgeschiedenis werd vastgelegd en bewaard voor het nageslacht.

Door de verhalen van de getuigen aan elkaar en aan geschreven bronnen te toetsen is de auteur erin geslaagd een uitgebreid overzicht van dit bijzonder stukje landbouwgeschiedenis bij elkaar te pennen. De hoppepluk gebeurde tot begin jaren ’60 immers volledig met de hand. Duizenden Vlamingen waren de eerste weken van september in de hopvelden aan de slag, waardoor de pluk bij uitstek een sociaal gebeuren was. De vele verhalen die in de hopstreken de ronde doen zijn nu eindelijk gebundeld en te boek gesteld.


Vat

De Sint-Sixtusabdij van Westvleteren had haar eigen hopveld. Hier zien we paters en lekenbroeders plukken in de schuur, september 1927. 
 
 
 
 

Kort, rap en zonder blad
Hoppepluk tussen 1880 en 1960

Mathias Cheyns

Paperback
224 blz., 24,5 op 17,5 cm
Ca. 60 illustraties
19,95 EUR
ISBN 90-5508-105-9

 


Uitgeverij De Klaproos, Ezelstraat 79, 8000 Brugge, tel. 050-349 759
URL: http://www.klaproos.be
e-mail adres: info@klaproos.be zend een e-mail naar De Klaproos