Logo De Klaproos Hitler. Soldaat in de Westhoek

Startpagina Uitgeverij Boekenfonds Zeldzaamheidjes Pers Hou mij op de 			hoogte Contact Bestelformulier
 
Hitler. Soldaat in de Westhoek
>>bestellen


 
In dit boek treedt de lezer in de voetsporen van soldaat Hitler, meer bepaald deze die hij in de Westhoek heeft gezet. Het is namelijk in deze streek dat Hitler de oorlog in zijn gruwelijkste vormen leerde kennen en het is ook hier dat de beslissende keerpunten van zijn frontloopbaan plaatsvonden.

Einde oktober 1914 beleefde soldaat Hitler zijn vuurdoop, toen zijn (Beiers) regiment poogde het dorp Geluveld, het laatste dorp vr Ieper, te veroveren. In n van de heftigste en kritiekste gevechten van de oorlog verloor hij talrijke maats. In amper vier dagen tijd kwamen immers 455 man om, of n man op zeven!
Omdat ze niet met de Pickelhaube of punthelm ten strijde trokken, maar met een muts van de Landsturm, werden Hitler en zijn regimentsgenoten toen niet enkel door Britten onder vuur genomen, maar ook door troepen uit Saksen en Wrttemberg, die de Beieren omwille van hun muts voor Britten hielden. Meer dan honderd man verloren het vuur door Duitse kogels!

Tien dagen na zijn vuurdoop kwam er een einde aan zijn leven als gewoon soldaat en ging Hitler aan de slag als koerier.
Op 15 november 1914 redde hij in een bos bij Wijtschate de regimentsbevelhebber van een gewisse dood: een verhaal dat achteraf werd bijgekleurd. Op basis hiervan ontving hij zijn eerste onderscheiding, het IJzeren Kruis tweede klasse.

In Mesen bracht Hitler bevelen van de regimentsstaf over naar de bataljonscommandanten. Een klus die niet zonder gevaar was.
In zijn vrije tijd maakt hij diverse tekeningen en schilderijen van de runes van het stadje Mesen.

In de zomer van 1917 was hij terug in Vlaanderen, in Geluveld en op 't Hoge, waar hij en zijn makkers murw gebeukt werden door de Britse artillerie.

In oktober 1918 werd Hitler bij Wervik het slachtoffer van een Britse beschieting met gasgranaten. Tot op heden gaan historici er van uit dat Hitler toen tijdelijk het zicht verloor.

Het intense speurwerk naar het oorlogsverleden van Hitler in de Westhoek leverde verrassende vondsten op, zoals tekeningen en schilderijen die hij in Mesen, Ardooie en Beselare maakte. De auteur maakt ook komaf met enkele hardnekkige mythes.


order

De rune van de kerk van Mesen, geschilderd door Hitler.overval

Vanaf einde 1914 deed Hitler dienst als koerier. 
 
 
 
 

Hitler. Soldaat in de Westhoek
Siegfried Debaeke

Paperback
256 blz., 24 op 16 cm
150 illustraties
19,95 EUR

 


Uitgeverij De Klaproos, Ezelstraat 79, 8000 Brugge, tel. 050-349 759
URL: http://www.klaproos.be
e-mail adres: info@klaproos.be zend een e-mail naar De Klaproos