Logo De Klaproos Hitler in Vlaanderen

Startpagina Uitgeverij Boekenfonds Zeldzaamheidjes Pers Hou mij op de 			hoogte Contact Bestelformulier
 
Hitler in Vlaanderen
>>bestellen


 
Tot nu waren nauwelijks foto’s verschenen van Hitlers opmerkelijke bezoeken aan Vlaanderen in 1940. Na intens zoekwerk pakt Siegfried Debaeke uit met een schat aan haarscherpe, revelerende opnamen.

Bij het reconstrueren van de routes stelde de auteur vast dat de Führer eigenlijk een reis in zijn eigen oorlogsverleden maakte.
Vier jaar stond soldaat Adolf Hitler aan het Westelijk front. Hij bevond zich onder meer bij Ieper, de stad die de Duitsers toen nooit konden innemen. De Blitzkrieg van mei 1940 was niets minder dan zijn ultieme wraak op de nederlaag van 1918. In enkele weken tijd veroverden Duitse troepen België en het noorden van Frankrijk.

Amper een paar dagen na de Belgische capitulatie reed een indrukwekkend konvooi met de triomferende veldheer van Brussel, over Gent, naar de slagvelden van 14-18. Onder het oog van meereizende fotografen en cameralui bracht Hitler een bezoek aan Ieper, de ongrijpbare stad uit de Eerste Wereldoorlog. Wat keizer Wilhelm II in vier jaar tijd niet was gelukt, had Hitler in enkele weken klaargespeeld. De oud-strijder bezocht de Menenpoort, en vervolgens de Duitse begraafplaats in Langemark en de strategische Kemmelberg. De nazi-propaganda smeerde de bezoeken aan deze historische plaatsen breed uit in de Duitse pers.

Geen maand later kwam Hitler nogmaals naar Vlaanderen. Met twee oude frontmakkers maakte hij een nostalgische tocht in de Westhoek en in Frans-Vlaanderen. Hitler zocht én vond de plaatsen waar hij in 1914-1918 gelegerd was, zo onthullen de foto’s in dit boek.

Hoewel in opdracht van Hitler gemaakt, mochten heel wat van de opnamen nooit in nazi-Duitsland verschijnen. Ze worden hier voor de eerste maal gepubliceerd.

top 10

Het boek stond diverse weken in de top 10.


Ieper

Een Duitse soldaat neemt een foto van Hitler op de Grote Markt van Ieper,
1 juni 1940 
 
 
 
 

Hitler in Vlaanderen
Siegfried Debaeke

Paperback
176 blz., 26 op 21 cm
ruim 200 foto's
24,95 EUR 


Uitgeverij De Klaproos, Ezelstraat 79, 8000 Brugge, tel. 050-349 759
URL: http://www.klaproos.be
e-mail adres: info@klaproos.be zend een e-mail naar De Klaproos