Logo De Klaproos Oostende

Startpagina Uitgeverij Boekenfonds Zeldzaamheidjes Pers Hou mij op de 			hoogte Contact Bestelformulier
 
Oostende graag gezien
>>bestellen


 
Oostende graag gezien, een prachtig boekje waarin de oudste prentkaarten van Oostende staan afgebeeld. Meer dan 220 prentkaarten draaien de klok 100 jaar terug, tot 1895-1914.

Het boekje steekt van wal met de eerste prentkaarten die van Oostende verschenen, nl. op het einde van de 19de eeuw. Er staan geen foto's op afgebeeld, wel prachtige, kleurrijke lithotekeningen. Het zijn effenaf pareltjes die o.m. het kursaal, de zeedijk, vissers en strandtaferelen tonen.

Daarna komen de prentkaarten met foto's. Ze tonen leuke strandtaferelen, de stoomtram en de mailboten, verkeersvrije straten, Leopold II en de sjah van Perzië, de oude Vuurtorenwijk, de drukke Visserskaai, scheepswerven, oesterparken, het begin van de badplaatsen van Mariakerke en Raversijde, de duivenschieting en de velodroom, de markt van 100 jaar geleden, en ga zo maar door.

Zo'n tocht levert een pak verrassingen op. We zien honden die zware vrachten trekken. Een scharensliep doet zijn ronde. Een prentkaart toont ons de brand van de Sint-Pieterskerk in 1896. Negen jaar later is koning Leopold II present bij de inhuldiging van de nieuwe kerk. Paard en koets zijn alom tegenwoordig, maar de auto neemt zijn plaats in het straatbeeld en op de zeedijk in, want hotels en badgasten willen voor elkaar niet onder doen. Blikkend in hotelkamers, restaurants, winkels en grootwarenhuizen krijgen we stilaan een idee van de term "belle époque".

Deze schat aan prentkaarten – allemaal in vierkleurendruk! – maken Oostende graag gezien tot een pareltje!

Zonder meer een knap boekje, een collector's item. Mis deze uitgave niet!Oostende


 
 
 
 
 

Oostende graag gezien
Siegfried Debaeke

Gebonden met harde kaft
240 blz., 21 op 15 cm
220 prentkaarten en foto's
9,95 EUR
ISBN 90-5508-080-2

 


Uitgeverij De Klaproos, Ezelstraat 79, 8000 Brugge, tel. 050-349 759
URL: http://www.klaproos.be
e-mail adres: info@klaproos.be zend een e-mail naar De Klaproos