Logo De Klaproos Beveren-Roeselare 1914-18

Startpagina Uitgeverij Boekenfonds Zeldzaamheidjes Pers Hou mij op de 			hoogte Contact Bestelformulier
 
Beveren-Roeselare in de Grote Oorlog
>>bestellen


 
In Beveren-Roeselare in de Grote Oorlog belicht Gaby Verbeke het boeiende maar vergeten oorlogsverleden van Beveren.
De burgers van Beveren zaten vier jaar lang, van 1914 tot 1918, opgesloten binnen de grenzen van hun gemeente. Ze mochten Beveren pas verlaten mits toestemming van de Duitse bezetter. Ze waren verplicht om ’s avonds binnen te blijven en mochten ook hun vertrouwde dorpscafés niet meer bezoeken. De Duitsers controleerden van alles en nog wat, zoals de productie en verdeling van granen, aardappelen, groenten, fruit, runderen, melk en eieren. Het voedsel werd gerantsoeneerd. De burgers van Beveren leefden bovendien constant onder de dreiging van het oorlogsgeweld. Mannen werden opgevorderd om aan het front te gaan werken. Tot overmaat van ramp moesten vele families in 1917 op bevel van de Duitsers hun have en goed achterlaten en naar het verre Herentals verhuizen. Beveren kreeg de allure van een spookdorp.
De auteur, geboren te Beveren in 1937, toont tenslotte ook aan hoe deze pijnlijke periode haar stempel drukte op de naoorlogse politiek met een verbitterde strijd tussen de twee politieke partijen.

Het boek Beveren-Roeselare in de Grote Oorlog telt liefst 95 unieke foto’s. Kortom, een boek dat u niet mag missen!Duitse officieren

Duitse officieren logeerden bij notaris Pattyn op de dorpsplaats, later het huis van Irma Vandeghinste. 
 
 
 
 

Beveren-Roeselare in de Grote Oorlog
Gabriël Verbeke

Paperback
160 blz., 24 op 17 cm
Ca. 95 foto's
21,95 EUR
ISBN 90-5508-082-3

 


Uitgeverij De Klaproos, Ezelstraat 79, 8000 Brugge, tel. 050-349 759
URL: http://www.klaproos.be
e-mail adres: info@klaproos.be zend een e-mail naar De Klaproos