Logo De Klaproos Prentkaart Oorlog

Startpagina Uitgeverij Boekenfonds Zeldzaamheidjes Pers Hou mij op de 			hoogte Contact Bestelformulier
 
Oorlog in de Belgique
>>bestellen


 
Wanneer de Duitse oorlogsmachine op 22 augustus 1914 al door Brussel rolt, begint schoenmaker Felicien Vanhove uit Zarren (Kortemark) dagelijks aantekeningen te maken in een schriftje onder de titel "Oorlog in de Belgique".

Jos Demarée bundelde dat oorlogsdagboek tot een interessant verslag, gespijsd met bijkomende informatie en een schat aan nooit eerder uitgegeven foto's van Zarren en omgeving tijdens de oorlog.

Vanaf eind oktober 1914 lag Zarren op nauwelijks zeven kilometer van het IJzerfront. Bij de burgers, op de hoeves en in barakken zaten Duitse soldaten ingekwartierd. Elke dag zette Felicien Vanhove zijn belevenissen en ervaringen op papier. Zo scheef hij over de Duitsers: die zijn hennen stelen, aan wie hij pudding verkocht, of van wie hij kerstgeschenken kreeg. Hij schreef over Russische krijgsgevangenen die op het pionierspark werkten: "ze drijven ze juist gelijk de beesten". Hij hoorde vertellen over de armoede in Duitsland en zag hoe twee soldaten als straf aan een boom vasgebonden werden. Geregeld bekloeg Felicien zich ook over de opeisingen van melk, vlees, graan en hoe moeilijk het werd om te overleven.

Felicien hield zijn dagboek bij totdat hij in juli 1917 samen met zijn gezin en dorpsgenoten uit Zarren werd weggedreven.Zarren

Een unieke foto van een hoevebrand op Zarren-Linde, met de silhouetten van Duitse soldaten. De brand werd waarschijnlijk veroorzaakt door de onvoorzichtigheid van één van hen. 
 
 
 
 

Oorlog in de Belgique
Het oorlogsdagboek van schoenmaker
Felicien Vanhove

Jos Demarée

Gebonden met harde kaft
208 blz., 25 op 18 cm cm
Ca. 75 foto's
21,95 EUR
ISBN 90-5508-045-4

 


Uitgeverij De Klaproos, Ezelstraat 79, 8000 Brugge, tel. 050-349 759
URL: http://www.klaproos.be
e-mail adres: info@klaproos.be zend een e-mail naar De Klaproos